Wpływy wschodnie i zachodnie miały udział w ukształtowaniu nowego rodzaju sztuki kulinarnej - "kuchni nowej Azji", co znajduje odzwierciedlenie w wymyślnych daniach serwowanych tylko tutaj. Singapurczycy lubują się w daniach z całego świata. Trendy kuchni europejskiej także nie są im obce.
KUCHNIA CHIŃSKA
Wywodzi się z prowincji Fujian (Chiny). Zupa z płetw rekina i pieczone prosie z rożna są najpopularniejszymi specjałami serwowanymi podczas bankietów. Do klasycznych dań chińskich zalicza się "dan xin". To nic innego jak duszone lub smażone przekąski, serwowane jako dodatek do dań głównych. Lekkie i subtelne przyprawy oraz wonne zioła są dodawane do zup, mięs, makaronu i ryżu. Jedną z atrakcji kulinarnych jest zupa z dużą ilością przypraw o zabawnej nazwie "Budda skaczący prze mur".
KUCHNIA HINDUSKA
Większość Hindusów zamieszkujących Singapur pochodzi ze wschodu, co znajduje swoje odbicie w spożywanych przez nich potrawach i sposobach ich przygotowania.
Charakterystyczne dla tej kuchni jest curry oraz wszelkiego rodzaju potrawy, do których dodawany jest jogurt. Curry jest często podawane na liściach bananowych. Specjalnością kuchni hinduskiej jest przyprawiony szafranem kurczak jedzony z ryżem oraz pieczeń barania z sosem curry. Innym smacznym daniem jest "murtabak", czyli pizza z mielonym mięsem i cebulą, zapiekana w chrupiącym cieście. Dla odważnych, którzy nie boją się nowinek kulinarnych, poleca się aromatycznie przyprawione dania z ryb, w sosie z curry i oberżyny. Spacerując po Little India, można się natknąć na wiele restauracji wegetariańskich, gdzie warzywa, przyrządzone na rozmaite sposoby stanowią główną atrakcję menu.