KUCHNIA MALEZYJSKO - INDONEZYJSKA
Palące chilli, zwane "potrawą życia" jest typowe dla kuchni malezyjsko- indonezyjskiej. Różnorodne polewy i sosy z orzechów kokosowych oraz wszelkiego rodzaju placki i wypieki stanowią nie lada rozkosz dla podniebienia. Orzechy kokosowe są składnikiem bardzo chętnie dodawanym do rozmaitych potraw. "Gado-gado" - sałatka w polewie z pasty orzechowej, czy "tachu goreng" - tofu z warzywami w sosie orzechowym są szczególnie godne polecenia obok "satay", soczystego, bogato doprawionego mięsa oraz duszonego kurczaka. Gesty sos orzechowy dodaje "satay" niepowtarzalnego smaku.
KUCHNIA NOYNA
Jest typowym przykładem kuchni powstałej pod wpływem dwóch rożnych trendów kulinarnych. Noynowie i Babesi są potomkami chińskich i malajskich emigrantów osiadłych w Singapurze. Obie te kultury uległy przekształceniu i zespoliły się w jedną, co znalazło także wyraz w sposobie gotowania, religii i ubiorach.